- - - - - -
četvrtak, 24 septembar 2020
A+ R A-

HUTBA MUFTIJE SRBIJANSKOG – BAJRAKLI DŽAMIJA BEOGRAD

56293819 2194821423959003 3969923874685976576 n

5. aprila / 29. redžeba u beogradskoj Bajrakli džamiji hutbu je održao muftija srbijanski Abdullah ef. Numan.

„Hvala Allahu Uzvišenom da smo ovde, hvala Allahu Uzvišenom da smo shvatili da je jedini način života biti musliman, da je jedini način života koji blagodari našoj duši, našem telu, našim mislima i našim odnosima sa drugim ljudima – islam.
Islam nas uči kakvi treba da budemo, šta treba da radimo, šta treba da verujemo. Islam je istina. Allah Dragi nam ga je poslao da bi Sebe u njemu objavio. Mi smo ti koji čuvamo Njegovu istinu, mi smo ti koji se borimo za Njegovu istinu.
Allah Uzvišeni u Kur’anu Časnom kaže: ’Onaj ko ide Pravim putem, od toga će samo on koristi imati, a onaj ko luta – na svoju štetu luta, i nijedan grešnik neće tuđe grehe nositi. A Mi nikad nismo kaznili dok poslanika nismo poslali!’ Poslednji Božiji poslanik je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, i on je poslat svima. I onima koji ga priznaju i onima koji ga ne priznaju. Oni koji ga ne priznaju neće moći reći da nisu čuli za njega i da ne znaju šta je on govorio. Svaki dan se negde čuje Kur’an, svaki dan se negde čuje prevod Kur’ana, svaki dan se negde čuje poziv u islam, svaki dan se negde čuje ezan ali ga jedino muslimani ispravno čuju.
Niko se ne kažnjava bez obaveštenja, od nikoga se ne traži odgovornost ako ta osoba nije obaveštena šta joj je ta odgovornost, za šta je ta osoba odgovorna. Pa nam je Allah Uzvišeni poslao Kur’an pa je u njemu rekao sve što treba da verujemo. Ne možemo biti vernici a da ne upoznamo svoga Gospodara, On nam u Kur’anu objašnjava ko je On, Er-Rahman, Er-Rahim... On se nama predstavio. Poslao nam je Poslanika koji nas je obavestio šta treba da radimo, šta ne treba da radimo, šta treba da verujemo. 23 godine, koliko je trajala objava, Poslanik je sve istinito prenosio, ništa nije zatajio. Mi to čuvamo, pratimo primer čoveka koji je stalno istinu govorio i koji je bio hodajuća istina, Kur’an koji hoda- živeo je Kur’an. U svakoj njegovoj reči, u svakom njegovom pokretu se vidi sjaj Kur’ana. I mi od toga treba da naučimo kako da živimo. Preispitajmo sebe koliko volimo Allaha, koliko volimo Njegovog Poslanika. Preispitajmo sami sebe jer to je srž islama. Islam nije fiskultura. Allah Dragi nam je dao da klanjamo da bismo se Njemu približili. Jedino onaj koji se ponaša onako kako se Allahov Poslanik ponašao ga stvarno voli. Kad su vam Allah i Poslanik u mislima, znaćete da ih volite, a onda ćete voleti i porodicu i prijatelje i celo čovečanstvo,“ kazao je između ostalog muftija srbijanski Abdullah ef. Numan.