- - - - - -
sreda, 13 novembar 2019
A+ R A-

HALAL KUHINJA I RESTORAN BAJRAKLI DŽAMIJE

halalKuhinja

Prošao je još jedan Ramazan. Post, mukabela, teravih namaz, sadaka... Govorili smo i pisali o vrednosti tog mubarek meseca, o džematskim aktivnostima u njemu, o zajedničkim iftarima... Koncentracija, fokus svakog vernika treba biti na ibadetu, zikruLLahu, na činjenju što većeg broja dobrih dela, ali hteli mi to da priznamo ili ne, na našim prostorima jedna od asocijacija na Ramazan jeste i iftarska sofra, hrana koja se priprema za postače. Iako je Ramazan podjednako važan i bitan i muškarcima i ženama, iako priliku da učeći Kur’an, družeći se sa Allahovom Knjigom zarade što veći broj sevaba, imaju podjednako oba pola, teško je zamisliti da ima kuće u kojoj majke, supruge, sestre ili ćerke nisu odvajale dragoceno vreme odabranog meseca, provodeći ga u kuhinji, za šporetom spremajući raznovrsna jela, čineći da svaka naredna večera bude drugačija od prethodne, trudeći se da sofra bude što bogatija, kako bi se iftario veći broj postača. Mi, kao novinari, novinarske ekipe, nismo ulazili u domove ljudi i narušavali im privatnost pa beležili ove podatke, već jednostavno kao pripadnici naroda, kao pripadnici celokupnog umeta, prisustvovali smo iftarima pa znamo kako to izgleda, i iskreno ovim pisanjem nismo otkrili ništa novo, to je dobro poznata činjenica. Međutim, ono što je prilično skriveno od očiju javnosti, ili je bar gurnuto u stranu, jeste trud i rad zaposlenih u halal kuhinji Bajrakli džamije. Donekle, mi smo pisali o njihovim aktivnostima i pre Ramazana, ali smatramo da im nismo posvetili dovoljno pažnje. Istorijat halal kuhinje je dug. Mnogo ljudi, bilo kao zaposleni, bilo kao volonteri je prošlo kroz nju. Sve je počelo kao zamisao da postoji jedno mesto na kojem će se okupljati beogradski muslimani koji će imati gde da popiju kafu, čaj ili sok i gde će moći da se druže. Onda je to preraslo u restoran. Kada nisu postojali tzv fast food restorani (restorani brze hrane) koje drže muslimani (bilo Arapi, Bošnjaci, Turci, Goranci, Albanci...), halal kuhinja i restoran Bajrakli džamije, bili su jedino mesto u Beogradu u kojem je vernik mogao da pojede nešto a da ne razmišlja da li mu je to halal ili haram. halalKuhinja2Putnici namernici, znali su da kad god dođu u Beograd nekim poslom, ili mukom koja ih je na to naterala, mogu nakon namaza koji obave u Bajrakli džamiji, svratiti u zgradu pored (nekada samo mali objekat) i pojesti neko kuvano jelo. Vreme je prolazilo, nekada je bilo teže, nekada lakše, ali, izuzev u periodu kada je džamija bila zapaljena, restoran i njegova kuhinja su uvek radili. Pre deceniju i više, IZS je pokrenula akciju „Nahrani postača“, pa su i kuhinja i restoran svoj rad i trud podigli na jedan viši nivo. Preuzeli su obavezu da tokom Ramazana svaki dan pripremaju i organizuju zajedničke iftare. O toj tradiciji u Beogradu pisali su i izveštavali mediji u regionu. Znalo se, da svako ko dođe da klanja akšam namaz, nakon što se iftari hurmom, vodom, sokom... posle toga može i večerati. Ovo su prepoznale i ambasade muslimanskih zemalja poput Turske, Kuvajta, Irana... pa su se uključile u akciju. Međutim, ni to nije sve. U saradnji sa Merhametom IZS, kuhinja se, nakon izbegličke krize prihvatila još jednog emaneta. Pripremanje obroka za sve nevoljnike koji su pobegli iz ratom zahvaćenih područja. Do sada je podeljeno preko 140 000 obroka, što u Beogradu, što u privremenim prihvatnim centrima. Pa je tako kuhinja, proteklog meseca pripemala jela koja su servirana postačima nakon akšam namaza, ali i jela koja su distribuirana izbeglicama. Ne treba zaboraviti da kuhinja učestvuje i u organizovanju tradicionalnih bajramskih sofri, na koje se pozvaju svi Beograđani bez obzira na versku pripadnost. Danas, halal kuhinja nudi svoje usluge svakome kome je potrebna kvalitetna hrana. U ponudi su kuvana jela na tradicionalan način, ali i italijanska kuhinja, pizze, širok spektar pekarskih proizvoda... Dakle, od restorana koji je služio samo za okupljanje beogradskih muslimana, preko restorana koji organizuje iftare i dostavu hrane izbeglicama, do restorana koji redovno distribuira hranu svim zainteresovanim pojedincima.

halalKuhinja1