- - - - - -
četvrtak, 27 januar 2022
A+ R A-

Biografije

ABDULLAH ef. NUMAN

  • Objavljeno utorak, 28 februar 2017 16:29

Abdullah Numan

Mesto i godina rođenja: Beograd, Srbija 1950. godine.
Obrazovanje:
Završio je osnovnu i srednju školu u Beogradu
Diplomirao na melburnškom Univerzitetu Islamske studije, filozofiju i biznis menažment.
Postdiplomski studij je završio u Melburnu  na Flilozofskom fakultetu 1982. na temu:''Shvatanje Boga i Njegovih Imena i Svojstava u Islamskoj teologiji od Hasana el Basrija do Gazalija'', kasnije na istom fakultet doktorirao na temu: «Koncept pojedinca i zajednice u Islamu » (Numan A - The social dimension of Islam: The concept of the individual and society in Islamic thought.).

Dužnosti u IZS:
Naibu-Reisu-l-ulema (zamenik vrhovnog poglavara) Redovni profesor FIN - Islamske zajednice Srbije, profesor na melburnškom Univerzitetu, jedan osnivača WCRP  (World Conference of Religions for Peace)

Predavačke aktivnosti u drugim institucijama u zemlji i inostranstvu:
Islamska filozofija,  melburnški Univerzitet, učesnik mnogih međunarodnih konferencija posvećenih međureligijskom dijalogu širom sveta („Medien und Religion“ - VI. Interreligiöser und interkultureller Dialog in Cadenabbia, ) ključni organizator konerencije WCRP u Australiji 1985

Poznavanje stranih jezika: arapski, engleski, francuski, italijanski

Bračno stanje: Oženjen, otac dvoje dece

NEDŽMEDIN ef. SAĆIPI

  • Objavljeno sreda, 06 jul 2016 11:00

muftijaPresevskiRođen  16.08.1965 godine u Velikom Trnovcu , opština Bujanovac.  Srednju medresu  zvršio u Sirji. Studirao teologiju i novinarstvo u Sarajevu i Damasku. Magistarske studije upisuje 1996 godine u Siriji, ali zbog situacije na Kosovu odlučuje da se vrati u zemlju. Verski aktivan od 1990 godine. Od 1992-1996  član Sabora Islamske zajednice Prištine. 1994 zaposlen u odboru Islamske zajednice Bujanovac kao glavni imam i imam  Nove džamije u Velikom Trnovcu. 1996. izabran za predsenika odbora Islamske zajednice Bujanovca. Inicijator i jedan od osnivača Islamske zajednice Preševo Bujanovac i Medvedja. Od 2007 koordinator za versku nastavu na teritoriji Preševa, Medveđe i Bujanovca. 02. jula 2016.  na izbornoj sednici Vrhovnog Sabora IZS, imenovan za zamenika reisu-l-uleme IZS. Glavni Uednik časopisa na albanskom jeziku  “Jehona “. Za vreme sukoba na Kosovu , dao veliki dorinos mirnom rešavanju problema na jugu Srbije i bio jedna vrsta medijatora  između građana albanske nacionalnosti i Vojske Republike Srbije.  Prisustvao brojnim medjureligiskim skupovima i aktivnostima za izgradnju mira pre svega na Balkanu ali i na Bliskom istoku. Živi u Trnovcu, otac petoro dece.

SENAD ef. HALITOVIĆ

  • Objavljeno nedelja, 03 jul 2016 18:23

Sandžački muftija Senad Halitović

 Mr Senad ef. Halitović je rođen 14. 2. 1979. u Kruševu kod Novog Pazara. Svršenik je medrese “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru. Fakultet Islamskih nauka završio na Džamiatul-ulumu u Sani (Jemen) 2004. godine, na istom univerzitetu magistrirao 2006., i stekao zvanje magistra islamskih nauka. Ekspet je iz oblasti islamske ideologije i misionarstva. Halitović je ranije bio uposlen u Novom Pazaru kao glavni imam novopazarskog medžlisa i pomoćnik Muftije sandžačkog. Oženjen je i ima četvero djece.

SEAD ef. NASUFOVIĆ

  • Objavljeno nedelja, 03 jul 2016 17:22

 

reisululema

Rođen u Bijelom Polju 22. 6. 1979. godine/27. Redžeba 1399. hidžretske godine, od oca Murata i majke Nafije. U rodnom mestu završava osnovnu školu, a 1994. godine odlazi u Novi Pazar i završava srednju medresu "Gazi Isa-beg". Diplomirao je na više fakulteta i stekao zvanja: diplomirani islamski teolog, diplomirani islamski pedagog, master islamske pedagogije, diplomirani filolog srbista/bosnista, master filolog srbista/bosnista. Doktorant je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na modulu za književnost. Radio kao glavni i odgovorni urednik časopisa "Vakat", bavio se bibliotekarstvom, novinarstvom, lekturom i korekturom. Redovan učesnik emisije Pravac na TV Pink u međureligijskom dijalogu. Obavljao dužnost imama u Bijelom Polju, "Omerbašića džamiji" u Baru (Crna Gora), a zatim i u džamiji "Šehid Abdul-Aziz" u Novom Pazaru. Radio je kao profesor maternjeg jezika i književnosti u srednjoj medresi "Sinan-beg" u Novom Pazaru, kao i poslove sekretara, asistenta i predavača poverene nastave na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu. Donedavno bio predsednik Ustavnog suda Islamske zajednice Srbije. Oženjen je i otac četvoro dece. Stalno nastanjen u Novom Pazaru, gradu u kojem je odrastao i koji smatra svojim domom.

Za reisu-l-ulemu IZS izabran je 2. jula 2016. godine/27. Ramadana 1437. hidžretske godine na sednici Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije jednoglasnom odlukom svih članova sa područja Mešihata IZ-e Sandžaka, Mešihata IZ-e Srbijanskog, Mešihata IZ-e za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

 

MUHAMED ef. JUSUFSPAHIĆ

  • Objavljeno nedelja, 03 jul 2016 16:27

muhamed jusufspahic

Muhamed ef. Jusufspahić je rođen 28.novembra 1968.g. u Beogradu, kao prvo dete Hamdije ef. Jusufspahića, Beogradskog muftije, i majke Nebile.U svom rodnom gradu je završio osnovnu školu, nakon koje se upisao u ''Gazi Husrev begovu medresu'' u Sarajevu, a koju je uspešno završio 1987.g.Iste godine, nakon završetka medrese, upisao se na fakultet Islamskih nauka u Sarajevu, koji je napustio 1991g.usled agresije na Bosnu i Hercegovinu.Diplomirao je na fakultetu Islamskih nauka na ''Al-Azhar'' univerzitetu u Kairu, gde je odmah upisao i postdiplomske studije a koje je uspešno završio 2000 godine.Nakon završetka postdiplomskih studija vratio se u Beograd 2000 godine, gde se zaposlio kao Imam Bajrakli džamije, pri Islamskoj zajednici Srbije.On je glavni inicijator i osnivač Beogradske Islamske Srednje Medrese i njen prvi direktor. 2004 godine bio je izabran za glavnog beogradskog imama i asistenta Muftije. Nakon usvajanja Zakona o crkvama i verskim zajednicama 2006.godine, Islamska zajednica Srbije po prvi put u istoriji biva konstituisana kao Islamska zajednica Srbije, što je omogućilo ujedinjenje Islamske zajednice u Republici Srbiji nakon raspada  Socijalističko Federativne Republike Jugoslavije, nakon čega je Muhamed ef. Jusufspahić imenovan za predsednika Islamske zajednice i Muftiju srbijanskog. U narednoj godini biva zvanično imenovan i od tada vrši dužnosti na toj poziciji. Muhamed efendija je izabran za zamenika reis - ul - uleme na izbornoj sednici Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije koja je održana 2010. godine. Na sednici Sabora IZS, održanoj 29. maja  2016. godine, imenovan je za predsednika Vrhovnog Sabora IZS. Muhamed efendija aktivno govori arapski i engleski i poseduje pasivno znanje turskog i ruskog jezika.

Oženjen je i otac troje dece.