- - - - - -
utorak, 14 jul 2020
A+ R A-

PLANIRANJE RADA ZA 2018. GODINU U CILJU JEDINSTVENOG DELOVANJA ORGANA I INSTITUCIJA ISLAMSKE ZAJEDNICE SANDŽAKA

sjenica s 1

Danas, 07.01.2018. godine,  na poziv reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije u Sjenici je održan sastanak sa imamima, predstavnicima džemata, profesorima Fakulteta islamskih nauka, profesorima sandžačkih medresa, nastavnicima islamske vjeronauke, uposlenicima vaspitno-obrazovnih i odgojnih ustanova “Nahla” sa područja Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Na sastanku je bilo prisutno preko stotinu uposlenika Islamske zajednice, a glavne teme o kojima se razgovaralo bile su realizacija procesa za izbore džematskih odbora u medžlisima Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i savjetovanje za izbor sandžačkog muftije na predstojećim izborima.

Prisutnima se obratio reis Nasufović u svojstvu domaćina ovog veoma važnog susreta i u svom nadahnutom govoru uputio više savjeta i preporuka u cilju jedinstvenog djelovanja organa i institucija Islamske zajednice Sandžaka. Posebno je naglasio važnost džamije, te problema s kojima se vjernici susreću posljednjih godina, jer je veliki dio vjerskog života “premješten” iz džamija u privatne prostorije i nevladine organizacije koje se kao pandan Islamskoj zajednici nude mlađim vjernicima. Također, istako je važnost džematskih izbora koji su uvod za izbore na višim nivoima u organizacionoj i hijerarhijskoj strukturi Islamske zajednice. Na kraju svog obraćanja upoznao je skup sa dosadašnjim rezultatima rada Rijaseta, te o dogovorenoj saradnji sa velikim brojem Islamskih zajednica u inostranstvu, a naročito sa Dijanetom Republike Turske.

Prisutni su imali priliku da u pisanoj formi predlože Rijasetu Islamske zajednice Srbije kandidate za izbor novog muftije sandžačkog i predsjenika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka. Imami i predstavnici džemata preuzeli su izborni materijal i izvod iz pravilnika o načinu sprovođenja džematskih izbora, a za muftiju sandžačkog predloženo je više kandidata: Sabit ef. Šećović iz Sjenice, dr Nadir ef. Dacić iz Prijepolja, Muhamed ef. Demirović, Jakub ef. Leković, Hasib ef. Suljović, Senad ef. Halitović iz Novog Pazara. Predloženi kandidati će biti upoznati sa prijedlozima i u susretu sa Reisu-l-ulemom i povjereništom Mešihata Islamske zajednice Sandžaka kojeg čine Kasim ef. Dervišević, Muzafer ef. Izberović, Sabit ef. Šećović i Sabahudin Fazlić, izjasnit će se o predlozima za kandidaturu. S obzirom na to da je rok za podnošenje prijedloga otvoren, za očekivati je i nove prijedloge.

Povjereništvo je preuzelo obavezu da izvrši sve neophodne pripremne radnje za sprovođenje džematskih izbora i u tom cilju da u što kraćem roku formira izborne komisije. Sledeći sastanak povjereništva zakazan je za 22. januar, kada se i očekuje završetak izbora džematskih odbora.

sjenica s 2sjenica s 3sjenica s 4sjenica s 5