- - - - - -
nedelja, 26 januar 2020
A+ R A-

NOVI PAZAR – ODRŽANA MANIFESTACIJA “VEČE KUR’ANA“

thumbs b c ae9d4edf0a8973aa193344c8a1be1dc8

Nakon Sjenice, sinoć je i u Novom Pazaru održana manifestacija "Veče Kur'ana" kojom Rijaset Islamske zajednice Srbije i Mešihat Islamske zajednice Sandžaka obeležavaju dolazeći mesec ramazan.

Na manifestaciji održanoj u novopazarskom Kulturnom centru učestvovali su poznati učači Kur'ana, hafizi Edib Pepić iz Sandžaka, Abdurahim Sulejman iz Makedonije i hafiz Mutesim Billah el Aseli iz Sirije, koji je bio i specijalni gost manifestacije.

Okupljenim vernicima obratio se predsednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, muftija Senad ef. Halitović. On je okupljenima preneo selame i ramazanske poruke od predsednika Uprave za verske poslove Republike Turske (Diyanet) dr Alija Erbasa.
“Pre dve nedelje delegacija Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Mešihata Islamske zajednice Sandžaka boravila je u Republici Turskoj, na poziv poglavara muslimana te zemlje. Vodili smo konstruktivne razgovore koji će dovesti do unapređenja saradnje njihove i naše Islamske zajednice. Razgovarali smo o realizaciji važnih i zajedničkih projekata koji će biti od koristi svim muslimanima u Srbiji”, rekao je sandžački muftija Senad ef. Halitović.

Govoreći o mesecu posta koji nastupa za dva dana, muftija sandžački Senad ef. Halitović rekao je da taj mesec, pored uzdržavanja od jela i pića, predstavlja i jedinstvenu priliku za svakog vernika i čoveka koja se ne sme propustiti.
“Pored toga što je mesec posta, on je i mesec posebne Božje milosti, mesec u kome Allah prašta i svakog iftara, svake noći oslobađa svoje robove od džehenemske vatre. Svako dobro delo umnogostruči, a svaki greh zbog istigfara oprosti. To je mesec za koji se molio Allahov Poslanik, alejhis-selam, da ga dočeka, a u kome je bio, i pored svoje blagosti i milosti, posebno blag i milostiv. Molim Allaha da ukabuli naš post i naša dobra dela i da nam olakša pri činjenju dobra na Njegovom putu. Molim Njega, Jedinoga, da olakša svim muslimanima koji ovaj mubarek mesec dočekuju u teškim okolnostima”, neke su od poruka koje je uputio muftija Halitović vernicima u novopazarskom Kulturnom centru.

On je na sve vernike apelovao da sačuvaju posebnosti i ramazansku atmosferu specifičnu i prepoznatljivu za ramazan u Sandžaku, a koja je nasleđena od predaka.
“Novi Pazar i Sandžak posebni su tokom ramazana, po tome smo i poznati i to potvrđuju i gosti koji borave ili se zateknu kod nas u Sandžaku tokom mubarek meseca. Atmosfera u kojoj muslimani Sandžaka dočekuju ramazan, nadam se da će biti bolja nego trenutna. Kada ovo kažem, konkretno mislim na međuljudske odnose jer evo više od jedne decenije imamo neslaganja koja se konkretno odražavaju na Islamsku zajednicu, nadam se da će ramazan biti prekretnica koja će doneti konkretan preokret i poboljšanje odnosa, u suprotnom naša dobra dela su upitna da li išta vrede ako ne radimo na popravljanju našeg stanja”, istakao je Halitović.

Brojna publika, ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života Sandžaka uživali su u dvočasovnom programu koji su islamskom duhovnom muzikom, ilahijama i kasidama posvećenim ramazanu uveličali novopazraski horovi “Isa-beg” i “Stambol”.