- - - - - -
ponedeljak, 18 januar 2021
A+ R A-

PORUKA REISU-L-ULEME ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE POVODOM NASTUPAJUĆEG RAMAZANSKOG BAJRAMA

99159490 3027802847327519 7589820932793827328 o

Bajrakli džamija, Beograd, 30. Ramazan 1441. h.g. / 23. maj 2020. m.g.

Draga braćo i sestre, danas je po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice Srbije posljednji dan mjeseca Ramazana, a sutra je 1. Ševval, odnosno prvi od tri dana Ramazanskog bajrama.

Jedino se putem posta čovjeku daje jedna posebna snaga poniznosti kojom čovjek dostiže najviše visine. Time čovjek dobija snagu da obori svoj pogled od svega i usmjeri ga prema svom srcu. Gledanjem u svoje srce upoznajemo sebe, a to je baš suprotno od svega onoga čime je moderni čovjek danas okupiran. Zato su veliki uspjeh postigli oni koji su postili.

Gledanjem u sebe imali smo priliku vidjeti istinu o nama, našem realnom stanju, pravim i lažnim prijateljima, bitnim i nebitnim poslovima u koje život trošimo.

Slušanjem svoga srca imali smo priliku čuti Božanske riječi “uči, radi, voli, ne gubi nadu, vjeruj”, ali smo mogli čuti i eho dušmanskih riječi šejtana “nemoj učiti, nemoj raditi, mrzi, ne nadaj se, ne vjeruj”!

Baš danas, posljednjeg dana posta, u iščekivanju posljednjeg iftara – osjetit ćemo i znat ćemo da li smo stvarno postili ili smo samo gladovali: pa, ako u našim srcima budu ostale samo Božanske riječi, onda se s razlogom radujmo Bajramu.

Sutrašnji dan, kao i ostali dani Bajrama, od nas traže da podignemo svoj pogled i usmjerimo ga na sve one koje nađosmo kao prave prijatelje u svom srcu: pa pohrlimo svom ocu i majci, svom bratu i sestri, svom bračnom drugu, svojoj djeci i svakom čovjeku od čijeg smo zla jezika i ruku sigurni. Ako, pak, naši najmiliji nisu među živima, onda im pođimo do mezara i selam im nazovimo i dovu im pred dušu poklonimo!

U mjesecima koji su iza nas, zbog epidemije koja još uvijek traje u najvećem dijelu svijeta, naučili smo i osjetili svu gorčinu samoće, zato poštujemo svakog čovjeka i pomozimo siromaha i putnika namjernika. Ne zaboravimo da je ljudska civilizacija počela onog trenutka kada je čovjek čovjeku pritekao u pomoć.

Bože naš, omili nam istinu i put koji vodi Tebi! Ne dozvoli da u našim srcima klija sjeme mržnje! Učini nas dostojnim Tvojih darova i dobrote! Podari nam od milosti Tvoje sreću trajnu i nepokajnu!

U ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije, naših muftija, imama, vjeroučitelja, kao i u svoje ime, želim svim pripadnicima islama sretne dane Bajrama, kabul post, dobro zdravlje i svaki uspjeh. Amin!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije
Akademik dr Sead efendija Nasufović