Pristupi

Korisničko ime

ŠifraNiste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Ankete

Nije definisana nijedna Anketa.

RIJASET IZS

Srbijanski muftija u politickom magazinu Crta

Zamenik Reisu-l-uleme u poseti Azerbejdžanu

Sastanak Savetodavnog veća muslimana ZND u glavnom gradu Azerbajdžana

Baku 16.04.2013
Baku je domaćin drugog sastanaka Savetodavnog odbora muslimana ZND (Zajednice nezavisnih država) i međunarodne naučno-praktične konferencije "Muslimani ZND za mir i održivi razvoj", pod predsedavanjem vrhovnog muftije kavkaskih muslimana i predsednika Savetodavnog veća Muslimana ZND Hadži Allahshukur Pashazade u kojima učestvuje zamenik reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije mr Muhamed ef. Jusufspahić muftija srbijanski, Šejh al-Islam, Muftija, predsednik CDUM Rusije Talgat Safa Tajuddin, predsednik Međunarodne islamske misije Shafig Pshihachev, muslimanski lideri Tadžikistana, Ukrajine, Kirgistana, Moldavije, Belorusije i baltičkih zemalja, Čečeniji, Dagestanu, Adigea, Baškortostan, Tatarstan.

KURBAN BAJRAM U PETAK 26. OKTOBRA

Beograd 18.10.2012.


Slava Bogu i hvala na svemu, Boga volim, Boga molim neka blagoslovi Svoga poslanika Miljenika, svakog poslanika, sledbenika, svakog verujućeg i vernika. Bože uputi, smiluj se, umiri i namiri i blagoslovi nas i zemlju našu, sve nas ljude Svoje i svu našu zemlju Svoju.

Boga radi, Hadždž i Hodočašće mesta odabranih, u mesecima su znanim, određenim. Ko se na hadždž obavezao, hadždžom se obaveže da se od parnosti i parenja, grešnosti i sagrešenja, rasprava i raspravljanja, Boga radi, susteže!

Kurban Bajram je u petak 26. oktobra. Sveukupna javnost, posebno muslimanska javnost Republike Srbije i bivših jugoslovenskih republika, ovih dana svedoči novoj politizaciji Islama i islamskih vrednosti na globalnom, regionalnom, a time i na lokalnom nivou.

Braćo i sestre, muslimani i muslimanke, živimo predbajramske dane koje proživeti treba u molitvama, postu, u ibadetu - BOGOSLUŽJU svakom. Kurban znači približenje Svevišnjem, a Hadždž je životno putovanje u svakom smislu. Pozivam na red. Uredite se. Svoje živote uredite. Uredi se kad se Bogu podredi. On je nadređen. Znamo li svoje mesto? Bogu pripada presto.

Kurban Bajram ili Bajram hadždža jesu bajramski dani koji su vezani za jedinstveno vreme i jedinstveno mesto, srce svih vremena i srce svih mesta, za mesece odabrane i mesto ka kome se okrećemo u molitvenim vezama svojim.

Muslimani sveta se ne okreću ka Sarajevu, Beogradu, Prištini, Ankari, Istanbulu, Njujorku. Muslimani sveta ne hodočaste i ne idu na hadždž u Sarajevo, Beograd, Prištinu, Ankaru, Istanbul, Njujork! Mekka jeste mesto ka kome srca i lica okrećemo, onamo se spremamo za Hadždž i pokrećemo! Svuda na Zemlji vreme Kurban Bajrama je onda kada je u Mekki! Promena datuma i usklađivanja kalendara može biti samo ako do promena dođe u Mekki.

Neka bude Mir Svemilosnog i Samilosnoga Boga među muslimanima i svim njihovim komšijama.

Konferencija za štampu povodom Kurban Bajrama je u četvrtak 25. oktobra u 11 časova, u Bajrakli džamiji beogradskoj.

Zamenik Reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije

muftija Muhamed ef. Jusufspahić

Reisu-l-ulema u zvaničnoj poseti Saudijskoj Arabiji

Beograd - Džedda 27.07.2012. / 08. ramadan 1433. هـ


Na poziv Muslimanske svetske lige Rabite, delegacija Rijaseta Islamske zajednice Srbije predvođena Reisu-l-uemom, otputovala je u Saudijsku Arabiju gde će tokom boravka posetiti najviše institucije uovoj Zemlji.

Reisul-ulema Islamske zajednice Srbije, Adem ef. Zilkić, će se ovom prilikom sastati sa najvišim predstavnicima Rabite (Muslimanske svetske lige), sa posebnim akcentom na uspostavljanju šire saradnje između Islamske zajednice Srbije, te će imati niz planiranih susreta sa predstavnicima obrazovnih i kulturnih institucija u Saudijskoj Arabiji.

Počinje mubarek mesec Ramazan

Beograd 19.07.2012.

Sa akšam namazom dolazi nam dragi gost, mesec Ramazan, mesec Allahove milosti, Kur'anske Objave, posta, ibadeta.
Islamska zajednica Srbije svim muslimanima želi da ovaj mesec prevedu u miru uz ibadete, i pokornost Allahu dž.š.
RAMADAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!Reisu-l-ulema na inauguraciji predsednika Republike

Beograd 11.06.2012.


Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije h. Adem ef. Zilkić priustvovao je svečanosti u povodu inauguracije predsednika Republike Srbije gospodina Tomislava Nikolića u zgradi predsedništva u ponedeljak 11. juna tekuće godine.
U pratnji Reisu-l-uleme svečanosti je prisustvovao i generalni sekretar Rijaseta IZS Eldin ef. Ašćerić.
Reisu-l-ulema Zilkić je čestitao predsedniku poželevši mu uspešan rad u predstojećem mandatu u korist svih građana Republike Srbije.

Zamenik Reisu-l-uleme u poseti IZ Rusije

Beograd - Moskva 08-14. 06. 2012.


Zamenik Reisu-l-uleme IZ-e Srbiije, muftija srbijanski mr Muhamed ef. Jusufspahić otputovao je u višednevnu zvaninčnu poseti Islamskoj zajednici Ruske federacije. U pratnji muftije je direktor Halal agencije Islamske zajednice Srbije.
Delegacija Islamske zajednice Srbije imala je priliku da obiđe institucije muslimana Rusije i upoznaju se sa njihovim životom, radom i uspesima.
Muftija srbijanski takođe je prisustvovao otvaranju nove džamije u Bulgaru - Tataristan.

OTVARA SE OBNOVLJENA ZGRADA ISLAMSKIH OBRAZOVNIH USTANOVA

Beograd 02.05.2012.


U četvrtak 3. maja s početkom u 17 časova biće, uz Božiju pomoć i dozvolu, upriličena svečana ceremonija otvaranja obnovljene zgrade Islamskih obrazovnih ustanova u kompleksu Bajrakli džamije u Beogradu, teško oštećene u matrovskim neredima u noći između 17. i 18. marta 2004. godine.
Obnova je završena u rekordnom roku od oktobra 2011. godine do 1. maja 2012. godine.
Ceo projekat obnove zgrade finansiran je sredstvima azerbejdžanske Vlade za šta su se posebno založili predsednik Republike Azerbejdžan Njegova ekselencija Ilham Alijev, ali i njegova ekselencija ambasador Republike Azerbejdžan u Beogradu Eldar Hasanov.
Na svečanoj ceremoniji otvaranja obnovljene zgrade i sređenog dvorišta najavljeni su brojni visoki zvaničnici Azerbejdžana i Srbije.

Reisu-l-ulema i muftija srbijanski u Indoneziji

 

Beograd, 15. decembar 2011. godine


U organizaciji  Muslimanske svetske lige (RABITA) i Ministarstva vera Republike Indonezije u Džakarti, glavnom gradu Indonezije je u toku međunarodna konferencija o medijima, kojoj prisustvuju i Reis ul ulema Adem ef. Zilkić i Muftija srbijanski Muhamed ef. Jusufspahić kao predstavnici Srbije.


REISU-L-ULEMA ZILKIĆ I MUFTIJA JUSUFSPAHIĆ SA POTPREDSEDNIKOM INDONEZIJE G.BOEDIONO

 


RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE organizuje HADŽDŽ 1432. h.g. / 2011.godine

RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

organizuje HADŽDŽ 1432. h.g. / 2011.godine

Subota, 13.08.2011.Organizacija obuhvata sledeće:
- Avionski prevoz
- Autobuski prevoz
- Prevoz unutar S. Arabije
- Hotelski smeštaj u Meki i Medini
- Hrana
- Obilazak značajnih, verskih i istorijskih mesta1. Plan putovanja autobusom:

Planirani polazak je: 17. ili 18. oktobar 2011. godine, a povratak, 17. ili 18. novembar 2011. godine.2. Plan putovanja avionom:

Planirani polazak je: 01. novembar 2011. godine, a povratak, 19. novembar 2011.godine.Prijave i uplate za hadždž mogu se vršiti do popune mesta a najkasnije do 15. septembra 2011. godine.


Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Uredu za hadždž na br. +381/20/329-303 ili u svim medžlisima Islamske zajednice Srbije, email: office@mesihatsandzaka.rs

DANI ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

Beograd, Novi Pazar 18-31 maj 2011.

Images: logo RIZS.JPGU povodu 143 godišnjice Islamske zajednice Srbije i ove godine u drugoj polovini meseca maja nizom kulturnih dešavanja obeležava se Dan Islamske zajednice pod krovnom manifestacijom ''Dani Islamske zajednice Srbije 2011''.

Dan Islamske zajednice obeležava se u sećanje na 18. maj 1868 godine kada je u našoj zemlji, tada kneževini Srbiji, Islam priznat kako zakonita i ravnopravna religija, što je bio preduslov za imenovanje muftije i izdavanje Menšure od vrhovnog islamskog autoriteta - Šejhu-l-islama iz Istanbula.

Ovaj datum je utoliko važan što sa ponosom možemo istaći da je institucija Islamske zajednice, kao specifičan način organizovanja vernika muslimana, autonomna u odnosu na tada postojeci hilafet, sa ulogom u očuvanju verskog identiteta muslimana, unapređenju njihovog verskog obrazovanja te očuvanju ispravnog tumačenja islamskih propisa, upravo prvi put uspostavljena u Srbiji.

REGOVANJE MUFTIJE JUSUFSPAHIĆA

Beograd 06.maj 2011.


Povodom neodmerenih ispada gospodina Zukorlića u pojedinim BH medijima vezano za posetu bošnjačkom Članu Predsedništva BiH, muftija srbijanski Islamske zajednice Srbije i zamenik Reisu-l-uleme Muhamed ef. Jusufspahić dao je sledeće saopštenje za javnost:


Moja poseta je Članu Predsedništva BiH gospodinu Bakiru Izetbegoviću je bila nezvanična, i desila na moju molbu. Razgovarali smo o položaju i problemima muslimana u Beogradu i Srbiji, a posebno o Bajrakli džamiji.


U toku razgovora nismo spominjali gospodu Zukorlića i Zilkića, kao ni raskol u Islamskoj zajednici Srbije, niti neka rivalstva.


Izražavam iskreno žaljenje što je ova poseta iskorišćena za iznošenje neodmerenih i neprimerenih komentara od strane g. Zukorlića.


Na kraju pitam se da li pomenuti gospodin misli da je dobio svojevrstan monopol na međubošnjačke odnose bez čije se dozvole dvojica Bošnjaka ne mogu sastati i razgovarati.


INFORMATIVNA SLUŽBA

ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE