- - - - - -
četvrtak, 13 maj 2021
A+ R A-

„SVI SE ČVRSTO ALLAHOVOG UŽETA DRŽITE I NIKAKO SE NE RAZJEDINJUJTE“ – HUTBA MUFTIJE BEOGRADSKOG

155056003 3805253412915788 8254274879330590594 o
Bajrakli džamija, 26. februar 2021.
 
"Draga i poštovana braćo i sestre, neka je hvala Uzvišenom Stvoritelju koji nam je dao još jednu priliku da danas u ovoj našoj Bajrakli džamiji, našoj jedinici ostaloj od 274 džamije koje su nekad bile u ovom našem gradu da čvrsto posvedočimo da nema drugog Boga osim Jednog Jedinog i da čvrsto potvrdimo svojim srcem da svedočimo da je samo jedan Bog i da drugog nema i da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov poslednji Poslanik, neka je mir i spas na njega, na njegovu porodicu i na sve njegove sledbenike do Sudnjeg dana. I na nas ovde, muslimane Beograda, neka je mir i spas.
Danas, elhamdulillah, živimo u gradu u kome imate 15 mesdžida. Do pre par godina, ovo je bio jedini mesdžid. Možete zamislite kolika je Allahova nagrada čoveku koji je ovaj ovde mesdžid gradio, koji je ovu džamiju gradio. Koliko vekova punih ova Bajrakli džamija postoji, pet. 500 godina ovde se veliča Allah, ovde se uči o poslednjoj Božijoj objavi, o poslednjoj prilici ljudskom rodu da nađe ispravni put u svom životu. Ponosni smo što smo deo te male skupine koja danas živi u Boegradu kao muslimani. Ponosni smo što imamo dobre odnose sa komšijama koji hoće da čuju i da žive u miru. Ponosni smo što nam naša vera to nalaže, što je islam vera mira, ponosni smo što je sledimo i što druge učimo šta je islam. Boli nas kada vidimo da smo razjedinjeni, kada vidimo da nismo složni kao ljudi i kao muslimani. Još više nas boli kada jedni drugima uvrede šaljemo. Mi smo se ovde upoznali mahom svi u džamiji a šta je džamija? Mesto koje okuplja ljude na Allahovom putu. A kome to nije drago da budemo okupljeni na Njegovom putu? Nije dragom onom prokletniku koji je Allahu okrenuo leđa, šejtanu, Iblisu. Pa kada vidite dva brata da klanjaju u saffu a ne pričaju jedan sa drugim onda se zapitajte koga to veličaju svojim prekidom komunikacije. Samo šejtana. Zato što nam je Allah dželle šanuhu rekao: 'I svi se čvrsto držite Allahovog užeta i nikako se ne razjedinjujte.' A oni se posvađali kako treba da se klanja, da li ovako raširenih nogu, da li onakve brade..oko čega smo se posvađali ljudi? Zar to smemo da dozvolimo? O vi pameću obdareni, Allah kaže da se ne delimo na stranke a kakve su ovo stranke koje nas pozivaju na nacionalne interese? Je li to Allah rekao u Kur’anu? Ne, tako mi Allaha!
 
Kuda smo krenuli? Ko je naš uzor? Je li to poslednji Božiji Poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem? Ako je on naš uzor, on je pored sebe imao razne nacije. Nacionalizam nije naš put, to je put šejtanski jer on je rekao: 'Ja sam bolji od Adema', misleći kako je on boljeg porekla jer je on od vatre a Adem od zemlje. Taj šejtan zaslepljen svojom vatrom video je da je njegovo poreklo bolje od Ademovog. A naše poreklo je u Allahovoj reči: 'Budi!' i Adem postade. Eto to te islam ući. Kao što verujem da oni koji slede Isa, alejhis-selam i Musaa alejhis-selam imaše isti poziv. Ali Kur’an kao poslednja Allhova reč je i upozorenje, neće više biti te reči. Milost je Allahova što još uvek možemo da se popravimo, što nam nije uzeo život pre nego čujemo Njegove reči, što nam je poslao Poslanika da nam ukaže na put jedinstva, ne odvajanja. Nema prednost Arapin nad nerapinom, niti crni nad belim, svi ste kod Allaha jednaki osim u bogočuvarnosti, koliko čuvaš Allaha u srcu koje nam je dao. 'I setite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni prema drugima neprijatelji pa je On složio srca vaša..' Pa su 800 godina bili u Andaluziji, a kada su se razjedinili za 25 godina oni su nestali iz Andaluzije.
 
Adem znači čovek, Allah je to ime dao. „...On je složio srca vaša pa ste vi postali milošću Njegovom prijatelji a bili ste na ivici provalije, vatrene jame pa vas je On spasio. Tako Allah vama objašnjava svoje dokaze da biste na Pravom putu istrajali.“
 
Allahov Miljenik kaže: „Posle moje smrti će biti smutnji tamnih poput mrkle noći- Alija upita a koji je izlaz, Poslanik dogovori: “Allahova Knjiga je izlaz, u njoj su vesti o onome što je bilo pre vas, što će doći posle vas i tu je zakon po kome međusobno treba da sudite, to je Knjiga koja sadrži sva rešenja i nije nikakva šala, koji god je silnik ostavi, Allah će dati da poniženje doživi a ko pored nje traži drugu uputu, Allah će ga ostaviti da tumara.“ Da nas Allah sačuva od ovoga. Da sačuva našu omladinu. Da vidimo svoja dobra dela, jer Allah kaže da će svako svoja dela videti. Prilika je još tu da dobra dela činimo, da vakufe podižemo, da nestale vakufe vratimo, to je dužnost svih nas, da sebe uvakufi u neku vrednost koja je zaista vrednost koja nije neka izmišljena vrednost. Koliko god para imao, rodbine imao, hvalisao se svojom decom, ništa to nije vredno ako nije na Allahovom putu uloženo.
 
'Zaista vam je onaj svet mnogo bolji od ovoga.' Neka je Uzvišenom Allahu hvala," kazao je između ostalog muftija beogradski, Mustafa ef. Jusufspahić.