- - - - - -
ponedeljak, 29 novembar 2021
A+ R A-

HUTBA - 10. FEBRUAR 2017. / 13. DŽUMADE-L-ULA 1438. H.G.

WP 20170209 20 22 28 Pro

Allah Uzvišeni Daje čovjeku imetak da on, ali i drugi ljudi imaju koristi od tog imetka.
musliman je dužan da i drugima pruži nešto od onoga što mu je Allah Uzvišeni Dao i da tim imetkom pomogne ugroženima i olakša onemoćalima.
Tek onda kada čovjek shvati da ono što posjeduje nije samo njegovo, već da mu je to Allah Uzvišeni Dao i da u tome postoji hakk (pravo) onoga ko nema, onda će više i udjeljivati.

{الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُم بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ سِرًّا وَعَلاَنِيَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ}

“oni koji udjeljuju imanja svoja noću i danju, tajno i javno, dobiće nagradu od Gospodara svoga; i ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati.“ (el-bekara, 274)

 

 

Allahov poslanik, sallAllahu alejhi ve selleme, je rekao:
“jedan je čovjek pješačio pustinjom i ču glas iz oblaka: 'napoj palmovik tog i tog čovjeka.' oblak se zatim uputi i izbaci vodu po opaljenim stijenama. jedna pukotina u stijeni sakupi tu vodu.
putnik poče slijediti tok te vode i naiđe na čovjeka koji je svojom lopatom usmjeravao vodu.

reče mu: 'Allahov robe kako se zoveš?'

'tako i tako', spomenu ovaj čovjek ime koje je putnik čuo iz oblaka. 'zašto me pitaš za ime?', upita čovjek.

'čuo sam glas iz oblaka koji je donio ovu vodu kako govori: 'napoj palmovik tog i tog čovjeka.' 'šta ti radiš sa ovim vrtom?'

tada čovjek reče:
'reći ći ti pošto pitaš. ja uzimam prinos iz ovog vrta i udjeljujem trećinu. trećinu ostavljam za svoju porodicu, a preostalu trećinu vraćam u njega.'“ (muslim)

 

 

došao jedan čovjek kod svoga prijatelja i pokuca mu na vrata. kada se ovaj pojavio i upitao ga šta treba, on reče kako je zapao u veliki dug i sada traži od njega da mu pomogne.
čovjek se odmah vrati u kuću, nađe novca koliko je trebalo, iznese ih svome prijatelju i dade, a kada je on otišao vrati se u svoju kuću plačući.

 

žena primijeti da plače, pa mu reče: “zašto se nisi nekako opravdao, kad ti je toliko žao onog novca?“

čovjek je pogleda, pa joj odgovori: “ja plačem zbog toga što ranije nisam provjerio njegovo stanje, pa je on sam bio prinuđen da od mene traži novac.“

 

hajr (dobro) je sve ono što su Allah Uzvišeni i Njegov poslanik, sallAllahu alejhi ve selleme, Odredili kao dobro i korisno za čovjeka.

vjernik uvijek treba težiti da čini dobre i korisne stvari i da u dovama traži od Allaha Uzvišenog samo ono što je dobro za njega.

 

 

{وَلَوْ يُعَجِّلُ اللّهُ لِلنَّاسِ الشَّرَّ اسْتِعْجَالَهُم بِالْخَيْرِ لَقُضِيَ إِلَيْهِمْ أَجَلُهُمْ فَنَذَرُ الَّذِينَ لاَ يَرْجُونَ لِقَاءنَا فِي طُغْيَانِهِمْ يَعْمَهُونَ}

 

“da Allah ljudima daje zlo onako brzo kao što im Se Odaziva kad traže dobro, oni bi, uistinu, stradali. A Mi ipak Ostavljamo da u zabludi svojoj lutaju oni koji ne vjeruju da će pred Nas stati.“ (junus, 11)

 

“kada čovjek iskreno primi islam, Allah mu sva ranija dobra Upiše kao dobro, a Oprosti ranije grijehe.
a kada postane musliman onda za svako dobro koje učini biće mu upisano od 10 do 700 puta sevapa, a za svako učinjeno loše djelo biće mu upisan samo jedan grijeh.“

(ebu said ibn malik)

 

živio je u istanbulu jedan hamal (nosač) koji je stalno ponavljao riječi: “Bože, Daj mi samo ono što je dobro za mene.“

jednog dana ga upitaše zašto stalno upućuje takvu dovu, pa im on odgovori: “jedne prilike, dosadilo mi da radim ovaj posao, pa sam rekao: 'Bože, teško mi je ovo da radim. Podari, da mi hrana dolazi bez muke i rada.'
jednog dana potukla se dva čovjeka i ja priđoh da ih razdvojim. tada me jedan od njih nenamjerno udari, tako da mi je okrvavio lice.
u tom trenutku stigoše žandari, pa strpaše i mene sa onom dvojicom u zatvor. tada sam vidio da mi Je Allah Uzvišeni Primio molbu.
u zatvoru nisam ništa radio, a svaki dan sam imao da jedem.
međutim, stalno mi je teško padalo to što sam u zatvoru.
tada sam shvatio da je bolje jesti hljeb sa mukom na slobodi, nego bez muke u zatvoru.
zato, ja uvijek tražim od Allaha Uzvišenog, ono što je dobro za mene.“