- - - - - -
četvrtak, 13 maj 2021
A+ R A-

TRIBINA „DRŽAVA I RELIGIJA – DELOVANJE VERSKIH SLUŽBENIKA U JAVNIM INSTITUCIJAMA"

DSCF2661
Petak, 9. april 2021. godine.
 
U Ustanovi kulture Opštine Stari grad „Parobrod“, nastavljen je ciklus tribina „Religija i postmoderno doba“. Pod nazivom „Država i religija – delovanje verskih službenika u javnim institucijama“, na tribini je učešće uzeo i muftija beogradski i vojni, Mustafa ef. Jusufspahić. Sagovornici muftije Jusufspahića bili su sveštenik i teolog Branislav Matić – duhovnik Okružnog zatvora u Kragujevcu, vojni vikar mr don Goran Adamov, dok je moderator bio Miroljub Nestorović – teolog.
 
Učesnici su govorili o iskustvima, kao i ličnim utiscima o delovanju u institucijama. Povučena je i paralela sa zemljama Evropske unije i Sjedinjenim Američkim Državama u čijim institucijama verske službe postoje dugi niz godina, kao i o problemu nedovoljne medijske zastupljenosti čime građani Srbije nisu upoznati sa delovanjem verskih službenika koji rade u pojedinim državnim institucijama kao što su škole, bolnice, zatvori i Vojska Republike Srbije.
 
Muftija je na kraju naglasio važnost zajedničkog delovanja pripadnika verskih zajednica za dobrobit svih građana Republike Srbije, istakavši da treba da postoji više osećaja i sluha prema verujućim ljudima u Srbiji kojih, po poslednjem popisu, ima oko 90 odsto. „Time što bi se omogućilo da se glas predstavnika verskih zajednica u Srbiji čuje češće, doprinelo bi smirivanju napetosti, negativnih tenzija kod ljudi, boljih odnosa među pripadnicima različitih nacionalnih i verskih grupa, i ne bi nikako ugrozilo ili ukinulo pravo neverujućih da i dalje budu neverujući. Njima je Bog dozvolio da biraju, pa ko sam ja da im to pravo ukinem.“